Briefje aan Tom

16-04-2024

Zoals gebruikelijk is er deze week weer een uitzending van vrijheidradio.com. Op donderdag schuift Tom van Lamoen, lijsttrekker van de LP aan als speciale gast om te spreken over het recent verschenen Hijacking Bitcoin boek van Roger Ver. Voor mij een goede aanleiding om weer eens in het Nederlands te schrijven.

Deze note plaatste Tom afgelopen week op X, maar de echte aanleiding voor ons gesprek vond vorige week al plaats, toen Roger Ver via BCH door Tom met Anthony Michels z'n Florijn werd vergeleken was ik blij dat ik eens de kans kreeg om daar op te reageren.

Het plaatje spreekt voor zich, maar ik heb er zo mijn vraagtekens bij. Fijn dat Tom en ik het eens lijken te zijn dat de schuldvaluta verslaving opgelost moet worden. Crypto reguleerd zichzelf en zet een nieuwe standaard voor een overgang die wereldwijd gevoeld gaat worden. Onze planeet is inmiddels zo met elkaar verbonden dat financiele belangen geen rekening houden met landsgrenzen. Het is een onzekere, spannende tijd, maar tegelijkertijd voor mij persoonlijk niet veel nieuws onder de zon. Ik ga dan zelf al zo'n 10 jaar zonder bankrekening door het leven en leef dus al een tijdje een onzeker en spannend bestaan, om maar eens 1 van die afbeeldingen in dat plaatje te benoemen is een discriminerend covidbeleid een beetje te vergelijken met het afsluiten van iemand zijn bankrekeningen. Enig idee hoe te functioneren zonder bankrekening? Wat ben ik enorm blij met het bestaan van Bitcoin! Zonder die munt had ik het nooit zo ver kunnen schoppen, maar doordat ik daadwerkelijk dagelijks met crypto te maken kreeg begon ik ook de beperkingen te ervaren.

De kosten van een transactie zijn nieteens het probleem, ik betaal graag voor de veiligheid die een decentrale blockchain mij kan bieden. Door een transparante boekhouding te voeren kan ik zonder tussenkomst van een derde partij een onbekende vertrouwen door het cryptonetwerk van mijn voorkeur te kiezen. Tot zo ver de theorie, want in de praktijk blijkt deze uitvinding zo gewild dat er enorm veel mensen gebruik van willen maken. Er is bijvoorbeeld een bedrijf Tether, die gebruiken de TRON blockchain om het meerderdeel van alle USDT transacties te verwerken. Waar ik op doel is dat er veel te veel mensen zijn om alle economische wensen van die mensen via 1 blockchain te verwerken. 

Zoveel mensen zoveel wensen, maar die vrijheid lijkt het bovenstaande plaatje niet uit te beelden, Bitcoin, en Bitcoin alleen gaat dit allemaal oplossen door als digitaal goud een uitweg te bieden, maar waarmee betaald je dan je dagelijkse boodschappen? Hoeveel voorraad digitaal goud moet je bij elkaar kunnen leggen om de transactiekosten te volbrengen? Ik gebruik dagelijks crypto en zorg ervoor dat mijn transactiekosten nooit meer dan 0.1% van het totaal bedragen door het gebruik van meerdere blockchains en omdat dit een Nederlandse tekst is nog maar weer eens aandacht voor de Bitcoin van Nederland, e-Gulden EFL. Als enige partij in Nederland accepteerde de LP EFL betaling voor enkele tientallen lidmaatschappen die ik heb weggeven aan luisteraars van vrijheidradio. Toch kunnen de vrijwilligers die zich inzetten voor het EFL initiatief maar op weinig sympathie rekenen van de meeste LP-ers, een stelletje scammers die voor eigen gewin een shitcoin verkopen, van je vrienden moet je het maar hebben. 

Recent schreef ik mijn reactie op een blogpost van de ECB over Bitcoin. We hebben, bijvoorbeeld met die spuitjes van het plaatje, voldoende bewijs om niet te vertrouwen in centrale instelling zoals de ECB. De afgelopen jaren hebben overheden hun achterstand in kennis kunnen inhalen, ze dienen als incassobureau voor de staatsschuld en hoe efficienter de overheid ieders eerlijke deel kan incasseren, des te meer vertrouwen dit zal wekken voor financiers van de staatsschuld. Steeds als ik een Bitcoin maximalist over shitcoins hoor praten moet ik denken aan het standpunt van de ECB over fair value van Bitcoin, 0 euro. Hebben die maximalisten nu echt niet in de gaten dat ze dezelfde argumenten aanhalen als al die gerenommeerde economen die via de gebruikelijke main stream media zich met een bij elkaar gelogen narratief negatief uitspreken over Bitcoin?

Mensen creeren waarde en mensen die dezelfde taal spreken en in hetzelfde gebied wonen hebben uitstekende argumenten om die waarde met elkaar te delen, het collectief zorgt namelijk voor een netwerk effect wat hen een aanzienlijk voordeel zal geven, de groep versterkt zichzelf. Zo lang wij niet van van onze schuldverslaving kunnen afkicken zullen al die symbolen in het plaatje hierboven een deel blijven uitmaken van ons bestaan. De grootste uitdaging van ons huidige bestaan is een hervorming doorvoeren die de schuldspiraal zal doorbreken om daarmee een perspectief op een hoopvolle toekomst te kunnen bieden. We hebben niet alle tijd, daarom is het zaak om met de middelen te werken die tot onze beschikking staan. Een land als Nederland kent zoveel potentieel, maar de mensen zien de noodzaak tot handelen nog steeds maar veel te weinig.

Het gaat om de verhalen die je verteld, daarom vind ik het jammer om te zien dat de lijsttrekker van de LP Roger Ver gelijk stelt aan de centraal bankier van de Florijn schuld. Daarom vind ik het jammer dat een partij als de LP niet veel meer in de gaten heeft dat het verhaal van Yoshi Livo uit Liberland als opstap kan dienen voor een groter verhaal. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar gaat het nu echt allemaal zo goed in de wereld dat wij het ons kunnen veroorloven om die kans dan maar volledig te negeren? Tuurlijk, jij bent vandaag aanwezig om te praten Tom, maar hoeveel mensen hebben mij volledig de deur gewezen. Ik wil nog maar eens benadrukken dat ik mij bijzonder hard heb uitgesproken voor het gebruik van EFL, maar daarnaast nog vele andere initiatieven die hetzelfde hebben nagestreefd. Ik ben niet betrokken bij de oprichting van EFL en gebruik het omdat ik daarmee een belangrijke bijdrage denk te leveren aan de veranderingen die ik in de wereld zou willen zien, op een manier zodat ik daar nu volledig mee aan de slag kan. Weltschmerz hield de deur voor mij dicht en gaf een podium aan Anthony Michels. Wellicht Tom, dat jij voor de balans nu ook je ding mag doen, maar daarvoor ben je dus wel door de Weltschmerz selectie moeten komen en die zijn bij mij zodanig in aanzien afgezonken dat ik die ongenuanceerde uitspraken over Roger Ver ook beter kan begrijpen. 

Ik wil even voorop stellen dat ik niet blindelings voor Roger Ver zal instaan. Ik heb Roger ooit in vertrouwen genomen toen ik hem een email stuurde met mijn bevindingen inzake Liberland. Dat vertrouwen werd beschaamd doordat mijn email door Roger direct werd doorgestuurd aan Vit Jedlicka die gretis gebruik maakte van de kans om mijn intenties te ondermijnen. Ik wil er hier verder niet op uitweiden, maar wil het toch voor Roger opnemen. Hoe kan het zo zijn dat de lijsttrekken van de LP een uitgesproken Libertarier als Roger Ver, die met zijn eigen geld een enorme hoeveelheid aan innovatieve startups heeft gefinanciert en  daarmee een gigantische bijdrage heeft geleverd aan de infrastructuur waar Bitcoin maxi's dagelijks gebruik van maken, denk bijvoorbeeld aan Kraken, of Bitpay. Roger Ver is bijvoorbeeld ook de grootste financier van Liberland, een project wat voor een LP lijsttrekker toch gebruikt kan worden om zijn verhaal extra kracht bij te zetten, maar in plaats daarvan kiest die LP lijsttrekker ervoor om Roger te vergelijken met een centraal bankier die zijn jaarlijkse bezoldiging bij elkaar verdient door een stuifwolk met vocabulair zand in de ogen van zijn blinde volgelingen te gooien. Het is om die reden dat ik tot de uitspraak kwam dat je wel een enorme hekel aan de vrijheid en autonomie van toekomstige generaties moet hebben als je tot zulke kromme vergelijkingen moet komen. Het raakt kant noch wal, is ongenuanceerd en vergelijkbaar met shitcoin uitspraken terwijl je lavenloos aan de schuldkraan hangt. Het is voor mij niet lastig om te concluderen dat Bitcoin succesvol is gekaapt en de voorstanders van het huidige digitaal goud narratief gevangen zitten in een groepshypnose zonder rationaliteit. Zodra cryptogeld een beter alternatief levert zullen de mensen de overstap maken, dat heeft dus niets te maken met de vraag of die oplossing op dat moment wel of niet door overheden is gereguleerd. 

(Digitaal) cash is in een tijd van monetaire apartheid een essentieel hulpmiddel voor de strijd om vrijheid en autonomie. Layer 2 oplossingen zoals lightning zijn altijd schuldbekentenissen die met een variabele kostendrempel tot de zekerheid van registratie van een daadwerkelijke transactie in de blockchain zullen leiden. Fractioneel Bitcoin, grootschalige failissementen of confiscatie door overheden zijn risico's die bovenop de technische uitdagingen en vereiste investeringen van een layer 2 oplossing zullen komen. Alle transacties in 1 blockchain geeft risico op totale blackout, terwijl een web van verschillende waardesystemen elkaar kan corrigeren en ondersteunen in een moment van een mogelijke crisis. Daarnaast zal er bij implementatie van verschillende blockchains een landschap ontstaan dat meer openstaat voor innovatie. Natuurlijk zet bitcoin de standaard, maar menselijke creativiteit zou zich niet moeten beperken tot begrenzende regels. Zo maar wat argumenten voor het gebruik van eGulden EFL, bovenop natuurlijk al die andere communitymunten die hun best doen om een parktische oplossing te geven aan hun gevoel dat het anders moet. Een gevoel wat nog altijd door nog maar een heel klein deel van de Nederlanders daadwerkelijk gevoeld wordt en waarbij EFL een belangrijke rol kan vervullen, omdat Bitcoin op zichzelf dat gevoel dus niet kan beantwoorden, want als het bij te veel mensen gaat resoneren is er zelfs met het gebruik van lightning niet voldoende capaciteit. En capaciteit kan eeuwig groeien door steeds als een community te groot wordt voor zijn blockchain te schalen naar een kleinere subgroep die weer een eigen blockchain toevoegd aan het bestaande netwerk en het geheel daarmee decentraliseerd.

Ik verwacht niet dat jij, Tom, na vanavond een andere mening over Bitcoin of eGulden zal hebben, maar misschien dat je er nog eens een nachtje over kan slapen, want volgens mij kan je behoorlijk meeliften op het verhaal dat ik te delen heb. Als je een sterk netwerk meeneemt zal zelfs iedereen die op een koers van 220371sat per EFL mijn dromen financiert door het principe van fair value alsnog een aanzienlijk rendement realiseren in de door de maxi zo geliefde Bitcoin en op termijn zal men zich afvragen waarom die munten ooit eigenlijk zo goedkoop werden aangeboden. Maar, vergeet niet hoeveel tientallen gelijksoortige initiatieven te kort kwamen op de prestaties van de blockchains die met hun community de blockchain wel wisten te onderhouden en een stille dood stierven. Zo lang er maar mensen zijn die waarde aan het netwerk toevoegen is er economisch gezien namelijk geen motief voor het tegendeel van fair value en 1 sat = 1 huy, want 1 huy staat voor 1 Christiaan Huygens, de kleinste rekeneenheid van een eGulden EFL en met een gelijke circulatie tussen eGulden en Bitcoin dus een identiek aandeel van het totaal aa uitstaande eenheden binnen hub netwerk. Het is dus de vraag in hoeverre de groep zich weet te verenigen en om daarmee af te sluiten...

Die tank van dat plaatje, is er sinds het ontstaan van Bitcoin nu echt minder oorlog gekomen? Het gaat niet om het geld wat je gebruikt, maar wel waarvoor je het gebruikt. Als het slechts een intensifering van controle en beperking van vrijheden tot gevolg heeft is bitcoin eerder een gevaar dan een oplossing. Oorlogen kunnen alleen gevochten worden als er soldaten bereid zijn om te vechten. Wij kunnen niet van overheden verwachten dat ze welwillend de koers zullen veranderen, maar de wal keert het schip en stuk voor stuk, iedere Nederlander, is door de enorme pensioenfondsen die ze bezitten gebaad bij een persoonlijke hedge op zijn positie, waarbij ik ook zeker goud niet onbenoemd wil laten, al ben ik persoonlijk van mening dat cryptogeld superieur is aan het metaal dat voor opslag en vervoer onderdoet aan zijn digitale partner. En laat ik daar dan mee afsluiten Tom, want ik zie jou ondanks alles als een partner. Noem me gerust een scammer, of een shitcoiner, het is wel wat ik van mijn partners gewend ben en waar ik het mee zal moet doen. Ik streef een specifiek doel na waarbij ik nog enorm veel hulp kan gebruiken en nogmaals, als er mensen mee gaan in die doelen zal dit ook voor henzelf positief uitpakken als de doelen worden bereikt. De meest eenvoudige taak die ik op me heb genomen is dat ik al jaren probeer om mensen te activeren toch echt aanspraak te maken op die miljoenen eGuldens die ze nog kunnen verdienen. Zelfs nu het na 10 jaar nog steeds niet is gelukt is om die harde EFL munt als Nederland te omarmen is de uiteindelijke missie nog wel minstens een factor 10 moeilijker dan het weggeven van geld. Man, wat hebben we nog veel te doen en wat staat er een hoop op het spel. Dus... als je denkt dat Your Children Live On zo'n slecht idee nog niet is kunnen we zo samen aan de slag. De echte vijand zit namelijk niet tussen de onderlinge cryptomunten. Hoe lastig is het om te beseffen dat net zoals met een heleboel andere vormen van manipulatie, wederom Covid als voorbeeld, het narratief rondom Bitcoin is gemanipuleerd en dat doelstellingen zoals in de whitepaper omschreven worden bewust worden tegengewerkt door een groep mensen die controle nastreven en Bitcoin zijn doelstellingen om mee vrijheid en autonomie te leveren aan de gebruikers van het netwerk proberen te ondermijnen? Dat mensen die toevallig genoeg meepraten in het narratief de aandacht krijgen en het succes wordt gegunt.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar nogmaals, de werkelijke strijd vind niet plaats tussen de lezers van deze blogwebsite onderling, maar wordt gestreden met de overweldigende meerderheid van mensen die zich nergens van bewust is. Met de wil van voldoende personen die de schouders eronder zetten geven wij een draai aan het narratief dat wereldwijd een impact kan hebben. Alle kwaliteiten zijn aanwezig en volgens mij is er lang genoeg bewijs verzameld om aan te tonen dat het tijd is voor actie. Niet weer een protestrondje wandelen om in elkaar geslagen te worden en voor gek te worden verklaard door de media, maar in plaats daarvan stemmen met je portemonnee en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Ja, graag naar een bitcoinstandaard, eentje waarbij layer 2 bestaat uit 1000'en onafhankelijke blockchains die zich zullen bewijzen als hulpmiddel naar een neiwue standaard en de zekerheid van een blockchain transactie garanderen tegen een redelijke kostprijs. Hoeveel slechter moet het nog gaan met de wereld voordat men beseft dat bovenstaande afbeelding niet de werkelijkheid vertegenwoordigd, want als Bitcoin daadwerkelijk deze zaken op zichzelf zou kunnen veranderen was dat inmiddels al wel door iedereen omarmt terwijl we in werkelijkheid bitcoin enkel als verlengstuk van een controlemiddel aan het gebruiken zijn en Bitcoin momenteel meer de richting op gaat om aansluiting te vinden met het oude, in plaats van zich te richten op de toekomst en zijn eigen nieuwe standaard te introduceren. Wij hebben geen goedkeuring nodig van traditionele partijen, als we maar met genoeg mensen een sterk genoeg netwerk kunnen opbouwen is het niet noodzakelijk om autonomie en vrijheid in te leveren.