De grap die NovoCurrency heet

05-02-2020


Daar gaan we maar weer eens, want er is nieuws uit de Nederlandse cryptowereld, een nieuwe munt

Zou het dan eindelijk gebeuren, na 6 jaar... Een cryptomunt, bedoeld voor het Nederlandse publiek, die beter is dan EFL?

Vol verwachting maar eens de nieuwe website bekijken, https://novocurrency.com/nl

"NovoCurrency is de enige cryptocurrency met gelijkmatige verspreiding" leest de eerste regel. Goh, dat is toch wel opvallend, want is de blokbeloning van NLG niet al 4 keer van beloningsstructuur veranderd omdat dit het geheel zo eerlijk zou maken? Staat hier eigenlijk dus gewoon dat Rijk zijn "oude" project helemaal niet zo gelijkmatig is verdeeld als alle NLG-fanbois als jaren lopen te roepen als je ze verteld dat er ook een EFL is? Voor hen die de verwijzing niet direct kunnen plaatsen, als we vervolgens kijken wie er in het team van deze nieuwe munt zit, zien we erg veel bekende gezichten uit het Gulden NLG team. Vanuit Gulden NLG kennen we weinig goeds, voornamelijk een hoop emotie. Persoonlijk zie ik al die emotionele beslissers als grootste probleem van EFL, maargoed, de oprichters van EFL hebben Stichting e-Gulden Foundation dan ook laten zitten met een gebroken reputatie en dat wisten de mensen die de stichting opstartte maar al te goed.

Voor we een welles nietes spelletje gaan spelen, hier een aantal overwegingen waarom de verspreiding van iedere cryptomunt per definitie vaak "oneerlijk" is:

1. Technologie. Ik heb ooit wel eens cryptomunten gemined. Ik leerde via het internet wat programmeurs kennen die me vervolgens hebben geholpen de juiste software te downloaden en in te stellen. Als niemand mij deze specifieke kennis had gedeeld was het mij waarschijnlijk zelfstandig niet gelukt om die munten te delven. Het is voor de gemiddelde mens dus niet te doen om cryptomunten te delven en daarmee kunnen we dus meteen stellen dat de verdeling oneerlijk zal verlopen.

2. Kapitaal. Als je dan toch over die kennis bezit, of je hebt een kennissenkring waar iemand je kan helpen, komt het volgende probleem, namelijk geld. Door het systeem van monetaire apartheid is in de afgelopen 100-en jaren de welvaartskloof opgelopen tot waar het zich vandaag de dag bevind. Door deze kapitaalsverschillen zijn er grote ongelijkheden in de wereld, bijvoorbeeld iemand zijn vermogen om cryptomunten te delven. Ondanks dat je niet per-se de nieuwste apparatuur nodig hebt voor het delven van cryptomunten heeft je rendement wel degelijk te lijden onder de investeringsdrang van de concurrentie. Natuurlijk kan je niet-economisch minen en speculeren op een koersstijging zodat je onderneming in de toekomst alsnog rendabel is, maar strikt genomen is dit geen goede uitgangspositie om een onderneming te voeren, want als die prijsstijging uit blijft was je goedkoper uit geweest als je die stroom en afschrijvingskosten, eventueel huur van een bedrijfspand voor je mining operatie, direct in het opkopen van de munt had gestoken. De verdeling van cryptomunten wordt dus oneerlijker, omdat er in de huidige economie al een oneerlijke verdeling zit.

3. Participatie. In een land als Nederland wordt al decennia lang alles keurig geregeld. Veel mensen werken voor een (semi)overheidsinstelling en hebben een baangarantie tot aan het pensioen. Voor mensen die alles hebben wat hun hartje begeert is er geen noodzaak om iets nieuws te proberen, ze hebben immers alles al, sterker nog, misschien raken ze alles wel kwijt als dat nieuwe toch anders uitwerkt dan ze vooraf dachten. Er zal dus altijd een groep mensen zijn die pas op het allerlaatste moment om zullen gaan, als echt aan alle kanten bewezen is dat ze veiliger af zijn bij dat andere, dat nieuwe. Omdat dus ieder mens verschillend is zal ook dat een reden zijn waarom niet iedereen tegelijkertijd evenveel bijdraagt. Mensen verschillen, gelukkig maar, anders zou het zo saai worden!

Deze 3 punten zijn er zo maar een paar die een "oneerlijke" verdeling in de hand werken. Nee, die haakjes staan niet voor niets om oneerlijk, want door het principe van de vrije markt is iedere verdeling per definitie altijd eerlijk. Eerlijke verdeling is een drogreden, bedacht door een marketing team wat gestudeerd heeft om mensen op te lichten. Veel meer is marketing volgens mij niet, een manier om iemand iets te verkopen wat hij niet nodig heeft. Toch moeten we geloven dit nieuwe project, als enige (!!) cryptocurrency (!!!!) een eerlijke verdeling kent, daarvoor heeft NovoCurrency een enorm ingenieus meganisme verzonnen, welke de reden is voor de titel van dit artikel.

Het team van NovoCurrency heeft wat mij betreft iets te diep in het elitaire borrelglaasje gekeken als ze voorstellen een gelijkmatige verdeling te realiseren door de hoeveelheid munten die iemand mag aankopen te beperken. Wat een kortzichtigheid bij degene die voor deze goedkope verkooppraatje vallen. Nee maar serieus, wie is nu zo DOM?? Ten eerste betekend deze opstelling dat 1 partij in het begin alle munten heeft, daarmee is het voor mij al geen cryptogeld meer. Daarnaast gaat het er aan voorbij dat je voor 10 euro iemand zijn identiteit kan gebruiken en je op die manier alsnog 100-en aankopen kan realiseren. Dat het NovoCurrency team met een zilveren paplepel is opgevoed blijkt wel uit de stelling dat ze denken dat munten verkopen gelijkmatigheid bevorderd. Wat moeten de alleenstaande bijstandsmoeders toch blij zijn met dit initiatief, ja inderdaad, dat is sarcastisch, want doordat de verdeling op basis van geldelijke inleg geschied zal deze moeder de keuze moeten maken, pap voor haar kleintjes, of eerlijk meedoen met vriendjes van de NovoCurrency elite. Zodra die munten dan "gelijkmatig" verdeeld zijn ontvang je op basis van je vermogen om die munten niet aan te raken een beloning. Ook hier gaat hetzelfde op als voorheen, heb je meer geld, dan kan je langer van die munten afblijven en zodoende meer beloning opstrijken. Tot slot is daar natuurlijk het moment dat de munten op de vrije beurs komen en vanaf dat moment kan iedereen met een diepe portemonnee gewoon alle munten opbieden en desnoods een 100% belang nemen, door gewoon steeds een satoshi meer af te rekenen voor die munten tot in het einde der tijden. Je moet wel diepe zakken hebben, maar daarom is het dus ook totale bullshit dat er uberhaupt gesteld wordt dat een verdeling niet eerlijk zou zijn of juist eerlijk zou zijn. Het is een rookgordijn dat wordt opgeworpen om te maskeren dat het NovoCurrency-team voor het instorten zijn NLG project verlaat.

Terwijl ik dit schrijf komt er nog een puntje bij, want Novocurrency stelt met hun eerlijke munt monetaire apartheid in een hoog vaandel. Het is niet mogelijk om munten te bemachtigen zonder eerst de identiteit aan het team bekend te maken. Je moet dus een paspoort bezitten, een identiteit aannemen om "eerlijk" mee te mogen doen. Daarmee wordt het nieuwe project dus ook meteen gereduceerd tot een project die de vrijheid van burgers enorm wil beperken en voor die vrijheden zelfs een gevaar vormt. Wat ben ik toch blij dat je EFL's nog altijd gewoon mag minen zonder eerst je paspoort over te dragen en dat het team wat er achter zit die financiele vrijheden ook zo hoog in het vaandel heeft staan.

Nou, dat was dus weer een pagina over eerlijke verdeling. Kan je nagaan dat er dus mensen dit met elkaar delen en dingen roepen als, het je het al gehoord van deze nieuwe cryptomunt. Beste mensen, dit is geen cryptomunt. NLG is dat wel, EFL is dat ook, maar dit project valt gewoon onder de noemer Florijncoin, een cashgrab, niets meer en niets minder. Makkelijk binnenlopen, voor wie dat te Engels klinkt. Een mooi marketingverhaal, nog wat mooie plaatjes eroverheen en hopla, laat het geld van de goedwillende sukkels maar binnenstromen.

Geld verkrijgt zijn waarde door het vertrouwen wat mensen er in hebben. In de huidige economie wordt dit vertrouwen in stand gehouden door de monopolie op geweld, maar dit monopolie kan enkel in stand worden gehouden als er mensen bereid zijn dit geweld uit te voeren. Dat betekend dan weer dat ze vertrouwen moeten hebben in de valuta waarin ze hun salaris ontvangen en dan komen we dus toch weer uit op vertrouwen. Dat vertrouwen kan je enorm langzaam opbouwen door je woorden na te komen, maar je kan natuurlijk ook proberen om het vertrouwen van de concurrent te verkleinen. Met de huidige actie van het NovoCurrency team bereiken ze eigenlijk het tegenovergestelde.

Ten eerste is daar nu het mislukte NLG project, dat door het NovoCurrency-team, waar dus de oprichters van dat NLG project bij betrokken zijn, nu wordt neergezet als oneerlijk. Veel mensen zullen nu nog niet willen toegeven dan NLG als project is mislukt, die mogen nog een paar honderd miljoen munten aan inflatie afwachten tot ze tot dezelfde conclusie zullen komen. Dan heb je bij het nieuwe NovoCurrency team het probleem dat ze kennelijk heel makkelijk een nieuw project beginnen wat een directe concurrent gaat worden van het oude project. Daar zit je dan met je Guldens in je witness account tot na juli 2020, ga je nu weer nieuwe middelen aanwenden om ook deze nieuwe "eerlijke" munt te bemachtigen? En als je nu geen witness account hebt, ga je dan op de bodemprijs je NLG verkopen voor deze nieuwe NovoCurrency?

Tsja, het blijft jammer dat die Nederlanders niet weten hoe ze moeten spreiden. Als het NLG project niet zo gericht was op commercieel succes hadden ze mogelijk hun gemeenschap van eerlijke informatie voorzien. Het is voor mij nog altijd onbegrijpelijk hoe de meerderheid van NLG bezitters nog nooit van EFL heeft gehoord, of weten wat een blokbeloning is. Nee, ik overdrijf echt niet, die informatie wordt gewoon niet verstrekt, het gaat er bij NLG om dat je een broodje kan afrekenen en dat je mooie plaatjes te zien krijgt van producten die je kan kopen. Als er voor iedere 10 euro die naar NLG was gegaan er ook 1tje de EFL in was gevlogen waren we als Nederland nu heel wat stapjes verder. In tegenstelling tot NLG is de verdeling van EFL wel al volledig mogelijk, omdat reeds 99% van alle munten in circulatie zijn gebracht, tegenover 50% van NLG.

Die 50% die bij NLG nog moeten komen , is voor mij de reden om vooral niet al te veel NLG aan te houden, want mijn ervaring van de cryptomarkten is dat die nieuwe munten op de markt worden verkocht door de delvers. Die moeten namelijk de kosten betalen van het werk wat ze geleverd hebben, dus verkopen die hun munten. Dit in tegenstelling tot munten waar je beloond wordt voor het aanhouden van de munt, daarbij hebben de delvers juist helemaal geen motief om die munten te verkopen, waardoor de kans groter is dat ze deze zullen aanhouden, de rijken worden rijker.

Tsja, ik zal het er wel weer moeten bekopen de komende tijd, want ach wat ben ik toch weer negatief. Nou, eigenlijk helemaal niet, want we hebben gelukkig nog steeds onze e-Gulden EFL. Ook dit nieuwe project NovoCurrency is wederom niet beter, want alle munten worden door 1 partij verkocht en nieuwe munten vinden hun weg naar de markt niet, omdat het economisch motief juist belemmerd dat de munten circuleren. Mijn advies aan alle NLG bezitters blijft onverminderd bestaan, kansen spreiden! Bent u niet overtuigd van mijn verhaal en wilt u alsnog NovoCurrency een kans geven, helemaal prima, de opzet van NovoCurrency i svolledig toegespits op het bevoordelen van vroege instappers dus wacht niet te lang, maar geef nu die Nederlandse Bitcoin (e-Gulden EFL) ook eens die kans, in plaats van steeds maar op basis van emotie een economische keuze te maken.

Dit gaat ons allemaal aan. Het is voor mij geen oorlog van wie de langste heeft, wij hebben als Nederland gewoon een enorm groot geldprobleem wat ons allemaal even hard gaat raken. Daarom is het noodzakelijk dat we nu al met elkaar samenwerken, ZONDER overheid en ZONDER banken. Met de nieuwe blockchain technologie is deze nieuwe vorm van samenwerken mogelijk. Helaas is deze techniek dus ook uitermate geschikt om mensen met verkooppraatjes een hoop centen uit hun zakken te kloppen en buitenproportionele beloningen binnen te slepen die in het niet staan voor de geleverde arbeid. Florijncoin is er nog steeds een mooi voorbeeld van, hoe er misbruik kan worden gemaakt van onwetendheid, maar ook deze NovoCurrency valt voor mij onder dezelfde noemer, mooie plaatjes en puike spreuken, maar met cryptogeld en individuele vrijheden heeft het helemaal NIETS te maken.