Het Nederlandse cryptolandschap

18-10-2023

Deze tekst is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaringen.


Op 19 maart 2014 werd het eerste blok gedolven van de Nederlandse Bitcoin, e-Gulden EFL. De initiele boodschap was helder, e-Gulden EFL is een middelvinger naar de banken die met wanbeleid de bestaanszekerheid van gewone mensen op het spel zet. Zelf was ik niet betrokken bij de oprichting van e-Gulden EFL, maar de boodschap sprak me wel aan. Natuurlijk wist ik ook wel dat een decentrale munt door iedereen op zijn eigen manier gebruikt kan worden, maar de richting van de gedachte was goed. Niet iedereen was het daarmee eens, het meest pakkende voorbeeld hiervan is advocatenzoon Rijk Plasman. Het ego van Rijk kon het niet verkroppen om zich aan te sluiten bij een initiatief waarbij iedereen gelijkwaardig zou zijn en om deze reden lanceerde hij zijn persoonlijke project, Guldencoin. In tegenstelling tot decentrale crypto projecten werd er een bedrijf opgericht wat als centrale partij de ontwikkeling op zich zou nemen. Patenten moesten ervoor zorgen dat zijn product beschermd werd door het traditionele geweld waar de westerse samenlevingen hun bestaansrecht aan ontlenen. Het werd heel duidelijk gemaakt dat er geen ruimte was om je eigen koers te varen bij Guldencoin, je kon ofwel meedoen met de visie van Rijk Plasman, ofwel moest je maar een ander project zoeken om je bij aan te sluiten. Ik heb altijd mijn bedenkingen gehad met deze aanpak en mijn zorgen gedeeld. Er waren een aantal keuzes waarvan ik dacht dat deze niet optimaal zouden zijn voor de gebruikers, de meest prominente was de trage emissie van nieuwe munten, ik waarschuwde dat deze uitgerekte inflatie op termijn door de populariteitssteiging die bitcoin veroorzaakt een enorme prijsdruk zou veroorzaken en dat de zogehete eerlijke verdeling die het moest veroorzaken een wassen neus zou zijn. De techniek achter de creatie van cryptomunten is niet enorm lastig, maar voor de meeste mensen te hoog gegrepen, daarnaast vereisen ze een investering in computerapperatuur die voor de meeste mensen een drempel zal opleveren. Ik ben nog altijd van mening dat decentralisatie plaatsvind door acceptatie en niet door de hoeveelheid verschillende partijen die de munten delven, het delven is namelijk slechts de eerste stap van een munt en door het tegengestelde belang dat Proof Of Work herbergt wordt het overgrote deel van de munten die nieuw worden uitgegeven direct verkocht om energiekosten te betalen, of investeringen te doen in nieuwe apperatuur. Ook de grote hoeveelheid munten in omloop, bij Guldencoin 80x zo veel als bij de Nederlandse Bitcoin e-Gulden EFL had voor mij geen logica 100% is immers 100%. 

De reden dat ik geintreseerd raakte in Bitcoin is door de boodschap van vrijheid. Toen ik in 2008 Lehman Brothers ten onder zag gaan en pensioenfondsen wereldwijd door politici werden leeggeroofd trok dit mijn aandacht en ging ik onderzoeken hoe de vork nu precies in de steel zat. De informatie die ik vanaf dat moment tot mij nam overtrof iedere verwachting. Ik ontdekte op relatief vroege leeftijd hoeveel leugens er voor nodig waren om de massa onder controle te houden en zag (en zie) in cryptogeld een uitermate geschikt middel om een grotere massa te bereiken. Ik was destijds een vrij naief persoon. Vandaag de dag heb ik een heel stuk beter in de gaten hoe complex de wereld in elkaar zit en kan ik met volle overtuiging toegeven dat ik er waarschijnlijk nog steeds maar 1% van begrijp. Toch dacht ik in maart van 2014 al 1 ding te weten en dat ene ding is dat alle Nederlanders hun levensenergie inruilen voor rentedragende schuldvaluta. Om daar indruk op te maken moet je jezelf ermee vergelijken en 80x zo weinig betekend volgens de fair value voorstelling van Mike Maloney een 80x lagere prijs en dus kan je met de Nederlandse Bitcoin, e-Gulden EFL, 80x meer indruk maken op het grote publiek dat zich enkel door hun bepaalde prijs zal laten overtuigen.

Na een aantal maanden van aftasten gebeurde er wat, de pre-mine van EFL werd overgedragen aan een stichting die bestond uit vrijwilligers van het EFL forum. Ach wat moest EFL het toch ontgelden want zo'n centraliteit dat was toch echt verschrikkelijk. Die stichting, daar maakte ik een onderdeel van uit. Bij Guldencoin was er duidelijk iemand de baas en ik wilde mijn eigen ding kunnen doen, daarom stapte ik naar voren en pakte mijn verantwoordelijkheid. Ik wil nog extra duidelijk maken dat er in die periode bijna geen muntje bestond waarvan ik het bestaan niet kende. Ik leef inmiddels 10 jaar van crypto en het is een prachtige reis die ik voor mijn plezier en zelfontwikkeling op een website neerschrijf. Het doel van Stichting e-Gulden Foundation is om overbodig te raken omdat de Nederlandse bevolking zelf zorg kan dragen voor zijn lokale Bitcoin. Met behulp van de pre-mine is de vrienden van de e-Gulden campagne ontwikkeld die in porties van 2,20371 EFL worden uitgedeeld aan Nederlands sprekende mensen. Toen Bitcoin voor het eerst mijn pad kruistte duurde het 6 maanden tot ik volledig gesynchroniseerd was met het netwerk. Bitcoin was voor mijn beperkte computerkennis toch best complex als ik er achteraf op terugkijk en het kostte me 6 maanden voor ik iets kon gaan proberen waarvan ik toen en ja eigenzelfs nog nu, nogsteeds niet alles snap. Ik had wel iets abstracts gelezen, maar toen ik uiteindelijk dit eerste bitcoins zag verschijnen in mijn wallet en de transactie kon terugvinden op het internet kreeg ik echt kippenvel en zag ik ineens hoe de hele wereld zou veranderen. Juist om die reden vind ik de vriendenactie van EFL zo leuk en doordat ik iets kon weggeven was het voor mij ook een prima manier om het thema geld bespreekbaar te kunnen maken, nu kan je er met mij iets aan verdienen en das een leuke binnenkomer.


Ach, leuke binnenkomer, je wil niet weten wat ik over de jaren heen aan reacties heb moeten verwerken. Het spijt me enorm, maar Nederland heeft een gigantisch probleem met de komst van Bitcoin. Het sociale contract is in 1 klap waardeloos geworden, het fundament is weggeslagen, maar in plaats van dit te erkennen sluit het meerendeel de ogen en loopt er van weg. Niet iedereen natuurlijk, er waren ook Nederlanders die samen een paar honderd Bitcoin inlegde zodat Rijk een computerpark kon aanleggen waarmee hij Guldencoin kracht bij ging zetten. In de hersft van 2015 ging Rijk Plasman naar Japan, op dat moment werd er voor 1000 Bitcoins aan Guldencoin gekocht, een bitcoin kostte toen ongeveer 250 euro en het ging dus om een kwart miljoen. Toch leuk als je familie goede connecties heeft en waarom zou je zulke voordelen delen met de gehele Nederlandse bevolking? Rijk had zijn eigen bedrijf en boekte miljoenen NLG over om de voortgang van zijn crypto initiatief te bekostigen, wat een succes! hmm ja, voortgang, succes. Een hoop marketing en misinformatie als je het mij vraagt. De lijst is zo lang dat ik er niet eens aan ga beginnen, maar ik vat het samen als verspilling van kapitaal, allemaal overbodig als je als community samen zou komen en de schouders eronder steekt, maar dat blijkt niet de aard van de Nederlanders, die willen hun verantwoordelijkheid liever afkopen zodat ze iemand anders verantwoordelijk kunnen stellen. Dit moment was het moment dat ik de Guldencoin die ik gekocht en gemined had verkocht, mijn beste prijs per 1 NLG is 12500 satoshi, ik vertelde het vol trots, maar zoals wel vaker wordt mijn euforie door niet iedereen even goed ontvangen. Mijn uitspraken worden om die reden tot op de dag van vandaag niet getolereerd en mijn realiteit wordt geweerd uit diverse communicatie kanalen van Guldencoin, wat sinds die tijd overigens een hele rits aan centraal aangestuurde updates heeft doorgemaakt en tegenwoordig onder de naam Munt tot stilstand is gekomen, wat betekend dat de blockchain geen nieuwe transacties meer verwerkt. Dit is de aanleiding voor het schrijven van deze tekst, Ik bezit die Munt net zo goed, want waar ik in 2014 nog alle muntjes in bezit had is de wildgroei aan projecten inmiddels zo ver toegenomen dat ik een selectie heb moeten maken van projecten waar ik aan deelneem. Door ervaring over de jaren koop ik ongeveer 1/1000e van de totale marktwaarde van een project en daar trek ik mijn grens. Bij Munt was die totale waarde tot vrij recent nog rond de miljoen euro, dus dat is zo'n 1000 euro waarmee ik voorlopig het schip in ga. Een grappig detail om te melden is dat een aantal weken voor de crash er een bericht werd verspreid dat Rijk Plasman het gehele project verkocht zou hebben aan een derde partij. Er werden nieuwe updates beloofd, maar die ben ik persoonlijk tot op de dag van vandaag niet tegengekomen, als iemand daar meer van weet hoor ik het graag.

Het is grappig en droevig tegelijk, niet zozeer omdat ik en wat anderen mensen geld verloren lijken te hebben, maar omdat mensen nu nog verder van de richting afdwaalt die ik graag zou realiseren. e-Gulden EFL heeft in al die jaren 1 noodzakelijke verandering doorgemaakt die is doorgevoerd door mensen die op zoek zijn naar de oplossing voor een probleem wat ze in Nederland denken te herkennen, daarvoor is nooit 1 cent aan financiering opgehaalt. Deze oplossing zorgt ervoor dat een niche product op globaal niveau stand kan houden tegen krachten die altijd groter zullen zijn van de bescheiden markt die het dient ten opzichte van het grote geheel. Een decentralisatie van een deel van de oplossing van een gigantisch probleem dat zich op tal van manieren manifesteerd en als ik het samenvat tot 1 simpel woord is dat inflatie. Het overgrote meerendeel van de problemen is buiten het zicht en inbeeldings vermogen van een overgrote meerderheid van de Nederlanders, daarom valt het sommige pas sinds corona op dat er problemen zijn, want dat was de eerste keer dat ze zelf ondervonden welke problemen er buiten inflatie nog meer bestaan. Er valt mij hierbij iets op wat ik specifiek wil benoemen en de nadruk op wil leggen en dat zijn 2 specifieke manieren waarop sommige mensen reageren op die inflatie. 2, nou goed 3 want nogmaals, de overgrote meerderheid van de mensen in Nederland heeft geen flauw benul wat er speelt en laat zich afleiden door de waan van de dag. Dat is de groep waar ik dus mijn leven voor riskeer, met al die pikante waarheden die ik wil blootleggen, maar die groep bedoel ik niet. 

De eerste groep die ik wil aanspreken zijn al die mensen die van het bestaan van cryptogeld afweten en het gebruik ervan afwijzen. De problemen die samenhangen met schuldvaluta zullen niet afnemen. U bent als geboren Nederlander onderdeel van een hele specifieke groep in de menselijke evolutie. Kijk toch eens naar de uitvindingen die er in relatief korte tijd hebben plaatsgevonden, allemaal omdat u zich sinds het einde van Bretton Woods in 1972 heeft laten verleiden met een comfortabele papieren realiteit. Niemand treft blaam, maar als je de leugens doorziet, dan zou je toch willen dat een ander zou begrijpen dat die problemen enorm eenvoudig opgelost worden? Sparen! Sparen klinkt wellicht onschuldig en eenvoudig, maar het gaat hier niet over het sparen van geweld vereisende schuldvaluta, maar het sparen van welvaart en dat is gelijkwaardig aan het verzamelen van vrijheid. Kijken we naar Bitcoin dan zien we dat het inderdaad enorm successvol kan verlopen maar dat het ook een behoorlijke indruk heeft achtergelaten dat peer 2 peer cash nog een lange weg te gaan heeft. Ook e-Gulden heeft niet direct de intentie om als betaalmiddel gebruikt te worden, in Nederland is e-Gulden EFL volgens mij het best bruikbaar als spaarmiddel wat zich nu sinds 10 jaar aan het bewijzen is. Daarbij dient het bij mij specifiek voor het aankopen van meer goud. Ongeacht hoeveel cryptogeld je ook bezit, zonder goud zou ik er persoonlijk niet aan beginnen. Toen ik mijn eerste Bitcoins kocht had ik 1000 euro te besteden, daarvan kocht ik een kilo zilver en de rest stak ik in bitcoin. Zo veel bleef er voor die bitcoins van mij dus niet meer over, maar wat zijn die levenslessen en ervaringen uiteindelijk toch veel meer waard dan 4x zoveel bitcoin, dat had op het groter geheel geen verschil gemaakt. Ik heb natuurlijk op latere moment nog bijgekocht, tot mijn bank aankondigde mijn rekeningen af te sluiten. Vanaf dat moment is het lastiger om nog extra toe te voegen, het is immers al lastig genoeg om er toch iets vanaf te kunnen halen. Ja, ik bevind mij in de bewoonde wereld en heb interacties met gewone mensen die keihard werken voor wat zij benoemen als geld. Ach wat ben ik blij als ik met hun een biertje kan drinken van mijn crypto winsten, maar nog liever zou ik willen dat ze inzien hoeveel er van hen afgestolen wordt en er een gewoonte van maken om ja te zeggen als iemand je cryptogeld aanbied, in plaats van argwanend te reageren dat het allemaal wel oplichting zal zijn, terwijl ze daar zelf middenin zitten. Als je het niet begrijpt, wat ik me helemaal kan voorstellen, dan verwijs ik weer naar de vrienden actie van e-Gulden EFL die inclusief instructievideo komt. Ik bevind me momenteel niet meer in Nederland en toch verzorgt EFL mij een prima dienst zoals ik dat vooraf had ingeschat. Wat ik echter niet had ingeschat zijn al die mensen die verwaand doen alsof ze niet moeten betalen voor hun eten. Inflatie treft iedereen ongeacht je huidskleur of geloof. Is het nu werkelijk nodig om honger te krijgen voordat het kwartje valt? Jouw ervaring in het leven is als geboren Nederlander een ervaring vol overvloed, maar die voorsprong, die is opgebouwt door strategische keuzes uit het verleden is geen garantie om ook stand te houden tegen initiatieven als Bitcoin en de Nederlandse variant daarvan. Sterker nog, sinds het ontstaan van Bitcoin is er pijnlijk duidelijk aan het worden waar al dat bijprinten toe aan het leiden is. Print posters not money, achja, wat zijn er een hoop mensen toch makkelijk te misleiden, ja leuk hoor, gentherapie met MRNA technologie, maar waarom zou ik me daar precies mee bezig houden? Ik geloof dat ik na het zien van de documentaire van Marijn Poels heb bekeert tot het vinden van het moederschip, maar heb mezelf genoeg onder controle om te begrijpen dat ik ook voor mezelf moet zorgen voor zo lang ik het geluk heb al het moois om mij heen te mogen aanschouwen. Dat brengt me naar de volgende club mensen tot wie ik me wil wenden.De Bitcoinmaximalist, wat een treurig type mens is het toch. Ondanks aanwijzingen zoals Replace-By-Fee wil het maar niet doordringen dat er een reden is waarom er maar amper iemand op de wereld gebruik maakt van cryptogeld. Ach wat willen ze toch graag gelijk krijgen, want digitale schaarste is uniek en al die shitcoins dat is 1 grote hype van een stelletje scammers! Ja, als het aan De Bitcoinmaximalist ligt is die hype snel voorbij, dan reguleren we bitcoin tot een verlengstuk van de dollar om het financieren van terrorisme tegen te gaan en innen we bij iedere omwisseling naar de enige crypto waarmee je belasting kan betalen een extra heffing om de CO2 uitstoot te compenseren. Waarom toch willen vasthouden aan de dollar? Zie je de chaos en het geweld niet die er voor nodig zijn om die droom in stand te houden? Wat heb je er nu aan om tussen mensen te leven die hun vrijheid langzaam verliezen in een papieren schuldspiraal? Er zijn maar zo weinig van ons die uberhaupt begrijpen wat er aan de hand is, weet je wat voor een enorme impact het kan hebben als wij gezamelijk als Nederlanders onze eigen blockchain in stand weten te houden? Hoeveel minder afhankelijk zouden we als bevolking kunnen worden van de regels van de overheid? Het aantal gebruikers van Bitcoin is minimaal en toch zijn de kosten bij gebruik al behoorlijk. Wat nu als je iedere maand je lightning kanaal opvult, hoeveel mensen zouden er dan zijn die een transactie kunnen verrichten zonder dat ze ooit een transactie uit het lightning kanaal terugboeken? want dan zullen de kosten helemaal astronomisch hoog uitvallen. Waarom toch die drang om door te dringen tot een stap dichter bij de creatie van die schuldspiraal? We hebben zoveel mogelijkheden om onze creativiteit te uiten en problemen op te lossen, maar bij de Maximalist houdt het bij 1 Megabite per 10 minuten weer op. Zou het niet prachtig zijn om over te hele wereld communities die bij elkaar wonen hun eigen lokale bitcoin opzetten en die eventueel aanpassen naar hun eigen voorkeur, om zich vervolgens aan te sluiten bij een decentraal netwerk van gelijkgestemde communities over de hele wereld die op hun beurt allemaal aansluiten op bitcoin en het daarmee extra legitimiteit te geven? Stel je toch eens voor als er iemand inziet dat 1 euro per EFL eigenlijk nogsteeds spotgoedkoop is en er honderduizenden mensen door die hogere prijs worden geactiveerd om vriend te worden van e-Gulden EFL en misschien op die manier wel hun eerste cryptogeld transactie verrichten? Wat mij betreft richten we als Nederlandse bevolking in iedere stad een andere munt en ontwikkelen we op die manier een aansluiting met een nieuwe economische realiteit die dagelijks bewijst om meer transparant en betrouwbaar te zijn dan de werkelijke shitcoin waar we dagelijks mee te maken hebben, namelijk de plaatselijke schuldvaluta die in het dagelijks gebruik door de overheid wordt opgedrongen en onderhevig is aan alle sancties die hen nu of in de toekomst lief zullen zijn. Is de wil voor eigenbehoud nu werkelijk zo groot dat je faalt om in te zien dat je beter af bent in een samenleven waar mensen weerbaar zijn? Hoe reageer jij als het toiletpapier in de supermarkt opraakt???

Tuurlijk, het is allemaal mijn fout, want ik had die massa allang onder hypnose kunnen brengen. Nou we mogen denk ik van geluk spreken dat ik die rol nooit vervult heb. Ik was wellicht dichtbij, maar 5 jaar later dus met de wetenschap van vandaag, kan ik toch wel stellen dat EFL en ikzelf toen goed zijn weggekomen. Dan was de hypegevoeligheid van de volgzame Nederlander zo groot geweest dat ik gevangen zou zitten in mijn eigen droom als een volgende marionet de je voor de bus kan gooien wanneer je dat nodig hebt. Liberland heeft wat dat betreft veel voor mij betekend en de monetaire winst die ik er uiteindelijk mee behaald heb is bescheiden en een leuke meevaller, maar van ondergeschikt belang. Ja, 8 jaar geleden in 2015 reisde ik naar Liberland, omdat er in Nederland toen echt helemaal niemand te vinden was die zich bewust was van alle oorlogsmisdaden die er uit hun naam over de wereld gepleegd werden. Een enkeling en die vond het geen probleem. Goh wat is de wereld sindsdien veranderd en wat is Nederland die voorsprong die het ooit had snel aan het verliezen. De inflatie tikt door en op een dag gaan de betalingen van de overheid plaatsvinden met hun eigen interpretatie van Bitcoin. De voorbereidingen liggen er en waarom zou je als overheid jezelf ook niet efficienter willen maken? Overheden zijn er wereldwijd en blijven voor mij gelijk aan terroristische organisaties. Als je gevoelens daardoor geraakt worden excuseer ik mij met de verontschuldiging dat we in extreme tijden leven die soms harde woorden vereisen. Wellicht raken deze zo hard at ik er de ultieme prijs voor betaal, maar dat is dan maar zo, het lijkt me persoonlijk prachtig om als Liberlander Yoshi Livo te mogen sterven, hoe lelijk sommigen mijn uitleg ook interpreteren.


Nou dat was em weer, ik kan nu de hele pagina vol gaan plaatsen met linkjes voor uitleg en meer diepgang, maar ik ben benieuwd of je die ene link waar ik naar verwijs kan vinden. Wellicht kan ik nogmaals vermelden dat het slechts mijn interpretatie van de feiten is en dan wens ik zoals altijd weer een vriendelijke e-Gulden EFL groet van nabij Liberland
Your Children Live On

Yoshi Livo