Terugblik 2018

18-12-2018

En zo was het jaar ineens bijna om. Dat ging vlug zeg, maar wat is er een hoop gebeurt! In dit tweeluik sta ik in het eerste deel stil bij mijn jaar 2018 en in deel 2 kijk in in meer algemene zin vooruit naar hoe ik verwacht dat de cryptomarkten zich zullen ontwikkelen in 2019.


Laat ik maar direct met de olifant in de porseleinkast beginnen: Dit jaar had het jaar van mijn internationale doorbraak kunnen zijn. Ik heb een gigantische kans gemist en voor ik alle positieve dingen ga benoemen die daar het gevolg van zijn, eerst maar een een uiteenzetting van wat er precies had kunnen gebeuren.


Sinds een jaar of 6 ben ik betrokken in de cryptowereld. Daarvoor was ik werkzaam als assistent accountant, maar na een automatiseringsslag werd mijn contract niet verlengt. Via de wereld van goud en zilver werd ik gewezen op het bestaan van Bitcoin. Ik begreep er geen snars van, maar wilde toch wel eens proberen hoe dat dan precies werkte. Nadat ik de eerste transactie in de blockchain had gezet en deze kon terugvinden in een blockexplorer was ik verkocht, deze techniek gaat de wereld veranderen! Ik was  zo blij met die bitcoin, voornamelijk omdat ik er achter was gekomen hoe de euro (dollar/yen/etc) zijn waarde krijgt. Omdat het monopolie op geweld is toebedeeld aan de overheid, kunnen mensen met angst en onderdrukking worden verplicht hun levensenergie af te staan. De mate waarin dat gebeurt heet belasting en afhankelijk van hoeveel belasting een persoon afdraagt krijgt deze een andere waarde in het systeem. Als er nu een kind geboren wordt en de vader aangifte doet van deze geboorte wordt er een contract opgesteld, het geboortecertificaat. Met dit certificaat gaat de overheid naar de bank om geld te lenen. De waarde van de baby wordt vervolgens geschat door middel van de belastingafdracht van de ouders en grootouders. Betalen deze veel belasting, dan is de baby ook meer waard dan wanneer de ouders weinig belasting betalen. Ow wat was ik boos toen ik daar achter kwam en wat wil ik daar graag een verschil in maken. Toen ik in april 2014 hoorde dat er een Nederlandse cryptomunt was opgericht besloot ik dan ook dat dit de manier was om die informatie bij het grote publiek bekend te gaan maken. Vanaf 2014 was ik dus geduldig aan het wachten tot het juiste moment zich voor zou doen om de wereld toe te spreken en in 2018 was dat moment dan eindelijk daar.


Ik heb het zelfs eigenhandig bekend gemaakt. Op bitcointalk schreef ik op 10 maart over een geweldig idee, namelijk dat ik een donatie zou doen aan Liberland op 13 april 2018. Of er misschien een pump georganiseerd zou kunnen worden voor wat extra impact. In de weken die zouden volgen werd mijn verhaal afgeblazen en werd mij door Liberland verteld dat ik niet interessant genoeg zou zijn voor zo'n groot evenement. Die donatie moest dus maar even op zich wachten. Ik heb mezelf sinds het begin van e-Gulden altijd op de laatste plaats gezet. Eerst de rest en als er dan nog iets te halen valt kom ik zelf aan de beurt. Ook mijn geschiedenis met Liberland is er 1 met wat wrijving, dus had ik de belofte gedaan dat ik de wensen van de leiding zou volgen. Ik legde me er bij neer dat ik niet op het podium zou staan en bereidde me dus ook niet voor op een moment in de schijnwerpers. 


Toen was daar het moment van 13 april 2018. Het is allemaal gedocumenteerd voor wie het terug wil zien, maar op het laatste moment werd ik dus toch ineens op dat podium geroepen. Ik vergeet vervolgens de woorden "to give" te zeggen: "I need to give some money". Op het moment dat ik op het podium sta schieten er ineens 100 bitcoins in de e-Gulden markt en verdriedubbelt de prijs. Alles wordt gelivestreamd, dus op dat moment kan de prijs van e-Gulden EFL overal naartoe, want met 50 bitcoins extra was de prijs opgelopen tot meer dan 100 euro per stuk. Als ik op dat moment 1 miljoen (of meer) e-Gulden EFL had overgemaakt aan Liberland was op dat moment de prijs misschien wel nog verder opgelopen en was ik op dat moment miljardair geworden.


"Bedankt mensen, we bewaren vandaag het beste voor het laatst. Vanaf nu kan iedereen bij mij terecht voor zijn Liberland geldzaken en de functie van president komt hierbij te vervallen tot na de verkiezingen." Dat haddden de woorden moeten zijn die dag


Achja, achteraf bekeken is het zo simpel. 6 jaar had ik dus naar dat moment toegewerkt. dat moment duurde minder dan 1 minuut en het heeft mij tot oktober gekost om te achterhalen wat er op die dag nu precies mogelijk was. Mijn fout is dat ik mezelf niet als leider wilde zien, maar ik had daar gewoon mijn stempel op Liberland kunnen drukken. Dan had ik nu over de wereld gereisd om over Liberland te spreken en had iedereen in Nederland op tv kunnen zien wat je precies met e-Gulden EFL allemaal kan doen en wat zo'n muntje waard is. Maar zo liep het dus niet, ik stond voor joker omdat de leiding van Liberland mij uit mijn element wist te halen en ik niet mans genoeg was dit moment zelf op te eisen. 


Achteraf bekeken ben ik niet ontevreden met hoe die dag is verlopen, want ik heb sinds dat moment echt enorm veel geleerd. Daarnaast denk ik dat het voor mij niet gezond was geweest als ik ineens gelanceerd zou zijn, want ik had toen niet de juiste mindset om te verwerken wat er allemaal op mij af zou zijn gekomen. Juist doordat geld een probleem werd ben ik op veel manieren anders tegen de wereld gaan kijken dan voorheen en dat was niet gebeurt als ik op 13 april de zaken anders had gedaan. 


Die donatie aan Liberland stond inmiddels op een andere dag geplant, namelijk in mei, toen die dag was aangekomen werd mij gevraagd of ik een deel van de donatie in Bitcoin zou kunnen voldoen, want de EFL zouden worden gehodld, maar er was ook een urgente behoefte aan liquide middelen, omdat de lancering van de Liberland ICO slechts 6 weken zou duren en er nu een groot bedrag afgerekend moest worden. Nou ik had een budget en als dat moest worden omgezet naar Bitcoin, dan is dat geen probleem, dus verkocht ik tonnen EFL in een zeer korte tijd, want ja, die Bitcoins had Liberland snel nodig. Nou die Bitcoins werden dus maanden niet verplaatst en niet alleen dat, ook de belofte dat ik weer snel bij mijn geld zou kunnen is niet nagekomen. Door het missen van dit bedrag heb ik schade opgelopen, wat ondermeer resulteerde in de beëindiging van de e-Gulden EFL markt op de Bittrex handelsbeurs. 


Een behoorlijk drama dus, qua financien. Dit werkte ook door op mijn persoonlijke leven. Ik had wat mensen om me heen die me  iedere dag vriend noemde, maar toen de hand op de knip ging bleek die loyaliteit niet om mijn persoon te gaan. Och wat hadden veel mensen mij al gewaarschuwd dat ik met geld geen vrienden kan kopen, maar ik ben iemand die moet leren van zijn eigen fouten en dat heb ik dit jaar dan ook gedaan. Er circuleren inmiddels de wildste verhalen over mij, dat ik ziek ben, drugsverslaafd, of gewoon helemaal gek. Stuk voor stuk in het leven geroepen door mensen die ik nieuwe telefoons, computers, kleren en eten heb gegeven en vervolgens bij de geringste tegenvaller je laten vallen als een baksteen. Ik ben behoorlijk tekeer gegaan tegen Liberland dat de (op contract ondertekende) afspraken niet worden nagekomen, maar wat kan ik verder beginnen? Ik heb inmiddels een markt ontwikkeld voor mijn Merit's (naam van Liberland's cryptomunt) maar dit wordt door Liberland niet wereldkundig gemaakt, dus is er geen markt...


Vanaf oktober tot aan december was dus een behoorlijk zwarte periode waarin ik er achter ben gekomen hoe je jezelf soms voor de gek kan houden. Toch kijk ik niet ontevreden terug, want ik sta nu een stuk sterker in mijn schoenen dan een jaar geleden. Daarnaast toont voor mij de semi-doorbraak van april aan dat we met e-Gulden EFL wel degelijk in de goede richting kijken en dat er dus ook mensen zijn die meekijken. Al met al ben ik blij dat het succes van e-Gulden EFL niet volledig afhankelijk is van het wel of niet succesvol zijn van Yoshi Livo. De actie in april was geforceerd en niet natuurlijk. De partij die miljoenen EFL heeft opgekocht in de periode april 2017 - oktober 2018 heeft deze met verlies weer van de hand gedaan toen de e-Gulden EFL markt op Bittrex kwam te vervallen. Daarmee hebben de echte believers niet alleen hun munten voor een prikkie weer terug kunnen kopen, maar is er ook een partij uit de markt van wie de intenties niet bekend waren. De huidige situatie geeft tevens een kans om dit keer een echte gemeenschap te laten ontstaan. Waar e-Gulden EFL tot op heden moeite had om een publiek te vinden heeft het televisieoptreden er toch voor gezorgd dat het muntje bij wat meer mensen op hun netvlies is gekomen. Sinds vorige week is er ook een telegram groep en daar zijn na 7 dagen al 70 mensen lid van, dat gaat de goede kant op! Ook de nieuwe dienstverlener Bitcoinmeester.nl is een enorme stap vooruit voor de e-Gulden bezitter, al met al kan gesteld worden dat het fundament onder onze munt steeds sterker aan het worden is.


Het einde van dit jaar staat voor mij in het teken van het offline halen van mijn munten. Aangezien in cryptoland alles mogelijk is kan het in theorie zo maar zijn dat een beurs de munten van mensen niet echt in bezit hebben. Een soort fractioneel bankieren, maar dan met crypto's. Daarnaast kan ik me voorstellen dat beurzen informatie over hun gebruikers gaan delen met overheden, om die reden wil ik dus zeker geen geld op een beurs hebben staan op 1 januari. Zoals al eerder beschreven op dit blog ga ik dus lekker door met alle muntjes over te boeken naar sleutels die ik zelf in bezit heb, wel zo veilig.


Voor volgend jaar wil ik mijn Liberland munten in circulatie gaan brengen. Ik loop wel veel te klagen bij Liberland over dat geld, maar eigenlijk is het een geschenk dat de ICO zo lang op zich laat wachten. Hoe lager bitcoin gaat, hoe meer winst ik maak en om die reden kan ik momenteel het Liberland staatsburgerschap met korting aanbieden. Ik begrijp wel dat het een kleine nichemarkt is waar ik in loop te vissen, maar mocht u als lezer nou ook een staatsburgerschap ambiëren, neem dan contact met mij op, want ik kan nog 25 mensen voorzien van de benodigde punten. Ik kan hierbij de bitcoinprijs zelf vaststellen, dus als u bereid bent hetzelfde geduld op te brengen als ik, neem dan contact met me op en dan komen we vast tot een goede compromis. 


Een ander voornemen wat ik heb is om meer nadruk te leggen op decentraliteit. Om die reden ga ik binnenkort een bit.tube account maken en mijn youtube account beëindigen. De google, facebook en twitter organisaties van deze wereld hebben mijns inziens veel te veel macht gekregen. Er is een censuurmogelijkheid ontstaan die niemand minder dan Alex Jones aan ons moest tonen. Aangezien ik me toch wat meer in de hoek van Qanon.pub bevind neem ik liever het zekere voor het onzekere en verplaats ik mezelf voordat alles ineens verwijderd is. Via mijn bit.tube account ga ik verder met waar ik gebleven was, namelijk het geven van mijn visie op alledaagse dingen. 


In het tweede deel van deze kerstwens ga ik de toekomst van crypto bespreken, dit eerste deel was meer om voor mijzelf op een rijtje te zetten waarom ik zo blij ben met mijn leven. Het is af en toe wel eenzaam, maar ik ben gestopt met zoeken naar gelijkgestemden. Mijn gedachte nu is dat die mensen vanzelf op mij af gaan komen als ik maar genoeg geluid maak. Ik heb niemand nodig om me gelukkig te voelen en ben me er van bewust dat ik dit jaar alle touwtjes zelf in handen had om van Yoshi Livo iets heel groots te maken. Waar het om gaat is dat ik nog leef en daarmee is dit verhaal dus ook nog springlevend. e-Gulden EFL gaat op een dag de euro voorbij en dan ben ik blij met de ervaringen die ik dit jaar heb opgedaan. De toekomst is mooi en dat besef ik me iedere dag als ik wakker wordt, benieuwd hoe ik er volgend jaar bij zit...